Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Св. Николай Чудотворец – правило на вярата и праобраз на Дядо Коледа

Снимка: БГНЕС

Ако попитате някое дете, къде е роден Дядо Коледа, вероятно ще чуете отговор: ˮВ Лапландия“ (или: ˮНа Северния полюс!“). Всъщност, дори и някои възрастни не знаят, че образът на добрия старец се ражда преди столетия и е свързан със св. Николай Чудотворец, наричан така заради многобройните чудеса, които извършвал не само приживе, но и след като напуснал този свят.

Паметта на св. Николай почитаме на 6 декември, както и на 9 май, когато от град Мир (Мала Азия) мощите му са пренесени в град Бари (Италия).

Църквата „Свети Николай“ в турския град Демре (в древността Мир или Мира)
В православието на него е посветен и всеки четвъртък.

ˮПравило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието…“ е наречен светецът в тропара (църковното песнопение), изпълняван в негова чест.

Една от най-популярните истории, описана в житието на св. Николай, е чудотворната му победа над морската буря, която укротил с молитвите си. Възкресил и един от моряците, пострадал при бурята, за когото всички мислели, че е умрял.

Във фолклорните приказки този момент от житието е обогатен със символи и персонажи, характерни за народните представи. Според тях, при бурята дървеният под на кораба пострадал и от процепа започнала да влиза вода. Свети Николай взел от морето риба и с нея запушил дупката. Така спасил живота на всички. Тази история обяснява защо на празника му задължително се приготвя риба. В българската традиция това непременно е пълнен шаран.

Много са народните песни и легенди, разкриващи образа на светеца със златни крила, който помага на хората в беда. Той има почетно място сред останалите светци. Ето и един коледарски сюжет, в който св. Никола седи на златен трон, а другите светци стоят редом. Израства чудното дърво, символ на дървото на живота. Клоните му са в синьото небе, а корените – в бели Дунав, под дървото – честна трапеза. На трапезата им ковано ведро с вино червено, във виното – чаша сребърна.
 

Как почитта към свети Николай създава толкова популярния образ на Дядо Коледа?

Казано накратко, това се случва в началото на ХVІІ век, когато холандски преселници в Северна Америка основават колония Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Сред обичаите, които донасят от родните си места, е размяната на подаръци в деня на светеца. На техния език се нарича Синтер Клаас, на английски е Сейнт Николас, станал по-късно Санта Клаус – щедър и добър, както свидетелства житието на Чудотвореца.

Народът ни почина св. Николай Чудотворец като покровител на рибари и моряци, но и на търговци, воденичари и ловджии. На този ден празнуват всички, които носят името Никола, Николай, Николина, както и рибарите, днешните служители на морския флот, банкерите и търговците.

Честит празник!

Съставил: Албена Безовска

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30