Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Украйна очакват нова руска ракетна атака

Жители на Киев се укриват в станция на метрото по време на руска ракетна атака на 5 декември 2022
Снимка: REUTERS

След поредната руска масирана ракетна атака срещу украински цивилни обекти на 5 декември, говорителят на украинските военно въздушни сили Юрий Игнат предупреди, че на 6 декември се очаква нова руска ракетна вълна. Той призова гражданите да не се поддават на паника и да се подготвят за евакуация при обявена въздушна тревога. Игнат обяви, че на 5 декември са свалени над 60 от изстреляните 70 руски ракети, предава УНИАН.

Молдовската гранична полиция е открила ракета в близост до украинската граница, съобщи външното министерство в Кишинев. Ракетата е паднала в овощна градина близо до граничещия с Украйна град Бричани.

Руските удари на 5 декември бяха нанесени след успешна украинска атака с дрон срещу военната база Енгелс в Саратовска област. Летището се намира на 750 километра от украинската граница и там се съхранява и ядрено оръжие. Повредени са два стратегически бомбардировача Ту95М, които Русия използва за удари срещу Украйна, пишат руските военни блогери. Безпилотен апарат е ударил и руско военно летище край Брянск.

В нощта на 6 декември дрон е поразил горивните складове и е предизвикал мащабен пожар край руското летище в Курск, откъдето също излитат военни самолети.
  
Задръстване от петролни танкери се оформи край бреговете на Турция след влизането в сила на ценовия таван от 60 долара за барел руски суров петрол, съобщва в-к " Financial Times". Причината е стриктното преглеждане на застрахователните документи на корабите от турските власти, преди да ги допуснат в зоната на Проливите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35
Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46