Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентът Амир Ализада: Следването в България е успешна страница в живота ми

Снимка: личен архив

За първи път Амир посещава България на 4-годишна възраст, а днес, 14 години по-късно, той е първокурсник в Стопанския факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Защо младежът от Азербайджан, завършил с отличие средното си образование, предпочете България пред разкриващите се пред него възможности да продължи обучението си в Баку или някоя друга държава?

„България е втората ми Родина, защото аз имам български корени. От дете много съм слушал за историческата родина на моите предци. Обстоятелствата се стекоха така, че реших да получа образование в България. Смятам, че в живота няма случайности! – казва Амир Ализада в интервю за Руска редакция на Радио България. – Това, че днес съм в България е КЪСМЕТ, а на азербайджански „късмет“ означава „съдба“. Студент съм вече два месеца и със сигурност мога дакажа, че очакванията ми да получа качествено образование се оправдават. Аз наистина искам да преуспея и тук има всички условия за това.“

Амир споделя, че не е имал никакви трудности с кандидатстването и последващото подаване на документите, както и с настаняването. Вече е намерил много приятели, с които си обменя информация за важните събития, забележителностите, традициите и езиците на двете държави.

“Има много думи, които се използват както в азербайджанския, така и в българския език. Това е много интересно! Освен това в България също има много планини, и с приятелите ми вече няколко пъти се качвахме на Витоша – разказва Амир. – В България е рядкост да срещнеш студент от Азербайджан и сигурно затова българските студенти ме посрещнаха с голям интерес и много дружелюбно.“

Младежът няма проблем с разбирането на българския език и това не е случайно:

Моята баба ми е разказвала, че нейната прабаба винаги е говорила вкъщи на български език, затова в нашето семейство всички от малки са чували българска реч. В семейството ми е запазен българският език, макар и със старобългарски диалект. Когато реших да кандидатствам в Софийския университет, започнах да ходя на частни уроци – уточнява Амир. – Искам да отбележа, че в Бакинския славянски университет в Азербайджан се преподава български език, история, култура и етнография на България. През 2022 г. между БСУ и Софийския университет е подписан договор, а през 2004 г. към БСУ е създаден „Център на българския език и култура“. Сега продължавам да изучавам българския език в СУ.“

Амир Ализада признава, че в България се чувства като вкъщи, обича да се разхожда из нощна София и се надява да открие още много интересни места в България. „Много ще се радвам ако в България има повече студенти от Азербайджан. Те ще имат възможност не само да получат добро образование, но и по-отблизо да се запознаят с тази чудесна страна и българския народ“ – надява се Амир и се кани да посрещне първия си незабравим студентски празник сред приятели.

“Имах късмета да стана студент и да навляза в следващия етап от живота си. Пожелавам на всички студенти – настоящи и бъдещи – да завършат университета след дипломирането с това, заради което сме дошли тук, а именно с огромен запас от знания. Оправдайте работата на учителите и станете отлични специалисти и професионалисти. Вървете гордо през живота и постигайте успехи!“ – пожела младежът.

На добър час, Амир!

Цялото интервю с Амир Ализада можете да чуете на страницата на „Радио България“ на руски език.

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00