Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчетата в Бразилия посрещат Коледата със занимателна работилница

Снимка: личен архив

Коледните и новогодишните празници са очаквани с голяма радост от децата по цял свят. С нетърпение отброяват дните и българчетата в далечна Бразилия. За тях купонът, типично по бразилски, ще започне пищно и от рано – още на 10 декември от 10.00 ч. в българското неделно училище. Вече 13-та година там учителите всеотдайно запознават невръстните ни сънародници в другото полукълбо не само с тайните на българския правопис, творчеството на именити наши писатели и знаменателни събития от родната история, но и с българския фолклор, традиции и обичаи, които ще станат част от коледната веселба. Това разказва Михаил Кръстанов, основател на първото и единствено училище в Южна Америка – това, в Сао Пауло.

В училището винаги се случва нещо интересно, така ще бъде и тази година. „Леко сме притеснени дали залите ще успеят да съберат всички желаещи да се включат“, споделя Кръстанов, а за това, което предстои, разказва:

„Сега сме се заели с една много интересна задача – Коледна работилница, която ще бъде в две части. В първата част ще се украсява елхата, а също така за първи път ще има готвене на живо в училището. Ще се опитаме да направим коледна трапеза и всичко това донякъде със състезателна цел и донякъде да видим какво помнят от нашите уроци, какво знаят за българските сурвакарски и коледарски обичаи.“

Какви точно ястия ще приготвят децата, отговорничката за извънкласната дейност в училището Зорница Антонова пази в строга тайна. Елхата, която учениците ще украсят, тъй като живи коледни дръвчета в Бразилия не се продават, ще бъде изкуствена, но затова пък е много красива. „Този аромат на бор, на елха тук много ни липсва. Но символично и това е вариант“, обяснява Михаил Кръстанов.

Сред гостите се очакват и много представители на българската бесарабска общност в Бразилия и тяхната "Културна асоциация на българския народ в Бразилия – Българи".

Тази година коледното тържество ще включва и едно много специално събитие, подчертава основателят на училището:

„Ще се проведе награждаването на д-р Жоржи Косиков за особени заслуги от президентството. Лично президентът Румен Радев е предал на нашата посланичка Божидара Сърчаджиева почетен медал, който ще бъде връчен в училището от 11.00 ч. След това Жоржи Косиков ще има възможност да се запознае с нашите ученици и родители, да получи поздравления, както от българите, така и от бесарабските българи за неговия голям труд, положен през годините, и неговите книги, някои от които бяха преведени на български език. Това са книги, по-скоро историографски, които показват движението на мигрантската вълна от началото на ХХ век до ден днешен. Това наистина е огромен труд, за който Жоржи Косиков ще получи съвсем заслужено този медал от президента на републиката.“

Във втората част на тържеството децата ще изпълняват сурвакарски ритуали. „Вероятно ще сурвакаме всички присъстващи за здраве, късмет и берекет“, казва Кръстанов.

След детското тържество българската общност ще се събере в ресторант, където ще се срещне с българските дипломати в Бразилия и ще може да задава въпроси. „Уважаваме и приветстваме усилията на посолството да съкращава дистанцията с  българската общност в Бразилия и да оказва съдействие на училищната дейност“, отбелязва събеседникът ни.

В училището днес се обучават 96 деца, 35 от които присъствено – в Сао Пауло, останалите – онлайн. Те са от Рио де Жанейро, Манаус, където има голяма общност от български музиканти, и други бразилски щати, а така също от Перу и други страни на Южна Америка. Това става благодарение на новите възможности, подсказани от пандемията.

„Трябва да кажа, че от ентусиазма, с който влязоха в уроците децата от Перу, и бързината, с която напредват, се вижда колко им е липсвало такова училище – подчертава Кръстанов. – Това е за тях един спасителен бряг, защото жаждата им да знаят български е наистина огромна.“

Радио България пожелава на българските ученици от неделното училище в Бразилия прекрасен коледен празник, много успехи в усвояването на българщината и, разбира се, щастливо детство!

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Димитри Никола Пандовски от Корча: "Ние сме българи и нищо друго!"

Редом с историко-географските области Гора и Голо бърдо, с компактно запазено българско население е и югоизточната част на Албания. Макар икономическата миграция в последните години и тук да е оказала негативното си влияние, българите в района на..

публикувано на 04.03.24 в 12:38

Зам.-председателят на НС Росица Кирова обеща да помогне на Болгардската гимназия

По време на посещението си при българите в Одеска област зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова обеща съдействие, за да бъде подписан нов протокол за Болградската гимназия “Георги Раковски” между образователните министерства на България и..

публикувано на 04.03.24 в 12:27
Ниагарски водопад

Ниагарският водопад в бяло, зелено и червено по случай националния празник на България

За четвърта поредна година Ниагарският водопад беше осветен в цветовете на българското знаме в чест на националния ни празник. В 22,00 ч. в неделя водната каскада на Ниагарския водопад светна последователно в бяла, зелена и червена светлина. Над..

публикувано на 04.03.24 в 10:35