Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска елха отново грее в Музея на науката и индустрията в Чикаго

Снимка: личен архив

Музеят на науката и индустрията в Чикаго е един от най-големите подобни в света, с над 35 000 експоната. Тази година се навършват 8 десетилетия от началото на една красива традиция там – украсяването на коледни елхи, като с всяка година броят им се увеличава. През 2020 дръвчетата са 40, на следващата година – 53, а в момента – 57. Украсата е създадена от представители на различни етнически общности в Града на ветровете, като за трета поредна година има и българска елха.

Още през 2020 година сънародничката ни Анна-Мария Бунев получава разрешение от музея да украси една от елхите там по български. Това се случва след 5 години чакане. "Тази година екипът ни се справи много по-бързо и елхата вече е украсена, показвайки богатото българско фолклорно и културно наследство", споделя Анна-Мария.


Иначе първото българско участие на предколеден празник в музея е на ансамбъл "Хоро" през 2012 година, когато показват за първи път пред местна публика красотата на българските народни танци и национални носии. 

Изложбата с 57-те красиви елхи, може да бъде разгледана от всички жители и гости на Чикаго до 8 януари догодина. 


Съставил: Йоан Колев
Снимки: предоставени от Анна-Мария Бунев
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14