Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български коледен базар във Виена подкрепя социални каузи

Коледен базар във Виена
Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Едва ли другаде в Европа Коледата е по-разточителна, по-пъстра и по-вкусна! Дойде ли краят на годината, Виена грейва с хилядите светлинки на украсените си паркове и градини, а из града се понася дъх на канела, медени сладки, карамелизирани бадеми… От средата на ноември чак до Коледа тук е сезонът на базарите, когато австрийската столица заживява в очакване на Святата нощ, а площадите ѝ преливат от сергии със сувенири и домашно приготвени лакомства.

За пръв път тази година, сънародниците ни ще могат да похапнат типично нашенски изкушения, да закупят ръчно изработен подарък за близките и да усетят българския дух на първия по рода си български коледен базар в сърцето на Виена. Събитието ще се състои на 10 и 11 декември в българското заведение By the Way и отсега обещава топлина и добро настроение. Инициатор на базара е Елица Николова, собственик на българска онлайн книжарница "Бухница" във Виена.

"Идеята дойде от моята дейност от 3 години, а именно да поддържам онлайн книжарница с българска и преводна литература, която преживя спирания по време на коронавируса и майчинството ми. И сега усетих нужда книгите ни да "подишат", да излязат сред хората и да бъдат разлиствани. Казах си "Защо да не се съберем приятели на книжарницата и да си направим наш си коледен празник?". Така се роди идеята за базара. На него посетителите ще могат да открият коледни книжки и всякакви други за малки и големи, да намерят красива керамична украса за дома, да закупят козметика, а също така да се зарадват с шоколад или меденки. Ще имаме и представители на български хранителни магазини във Виена, които са ни подготвили български вкусотийки и традиционни неща."

Елица Николова със семейството си

Базарът застава зад няколко български каузи, сред които и инициативата "Оле Мале" на фондация "Майко мила", насочена към майките на деца с увреждания:

"Майките от "Оле мале" са изработили коледни декорации от различни материали, които ще предложат на коледния базар, като джудженца, играчки от филц и други, – казва Елица Николова. – От Animal rescue Sofia пък са ни изпратили календари със снимки на техни четирикраки приятели, за които се грижат, както и коледни картички, книжки с истории, плюшени играчки и свещички. Събраните от продажбата средства ще бъдат използвани за поддържане на фермата им за животни. Също така, подпомагаме проекта "Мисия детска усмивка" на сдружение "Вдъхнови България", като тази година мисията е да се осигурят средства за организиране на театрални и куклени постановки, както и на творчески работилници за децата от центровете за настаняване от семеен тип."

Организаторите призовават сънародниците ни да се заредят с добро настроение и да заповядат на първия по рода си български коледен базар във Виена, който по всичко личи, че ще прерасне в празник на българския дух зад граница.


Вижте как българските общности в чужбина се готвят да посрещнат Коледа :

Снимки: Елица Николова
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37