Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия е получила мълчаливото съгласие да нанася удари във вътрешността на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пентагонът вече е дал мълчаливо разрешение на Украйна да нанася удари с дронове във вътрешността на Русия, информира БТА, като цитира в. "Таймс". Изданието цитира американски отбранителен източник, който посочва, че военният департамент все още прилага същите оценки за ескалация, но в сравнение с началото на военните действия ситуацията се е променила. Преоценката се базира на ново становище по въпроса дали оръжейните доставки за Киев могат да доведат до военна конфронтация между Русия и НАТО. Според вестника, цитиран от БТА, Вашингтон вероятно ще достави на Киев оръжия с по-голям обсег.

Украинската информационна агенция УНИАН от своя страна посочва, че от Пентагона настояват за спазване на международните закони на войната и Женевските конвенции от украинска страна, което означава руски семейства да не стават мишени или да се правят опити за ликвидиране на конкретни лица на руска територия.

Междувременно председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин написа в Телеграм, че Франция и Германия трябва да поемат отговорността за случващото се в Украйна. По думите на Володин, те никога не са имали намерение да спазват Минските споразумения, които са подписали в качеството си на гаранти за мирно развитие на събитията. Затова трябва да понесат отговорност за потъпкването на помирителния документ между законната украинска власт и опозицията. Володин е написал още, че двете страни ще трябва да платят обезщетения на жителите на Донбас за 8 години геноцид и нанесени вреди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45