Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Европа слага в черния списък нови 200 руски физически и юридически лица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на държавите от ЕС постигнаха принципно споразумение за налагане на санкции на близо 200 руски физически и юридически лица – военни, депутати, магистрати, някои от виновните за унищожаването на украинско зърно. Сред потърпевшите ще бъдат също четирима командири на нередовни руски бригади, както и служители, отговорни за транспортирането на украински деца в Русия с цел осиновяването им

Санкциите ще засегнат и руски медии, които “тровят общественото пространство с постоянна дезинформация”, по думите на Жозеп Борел. Върховният европейски представител по външната политика и сигурността каза още, че е договорено бюджетът на ЕС за военна подкрепа на Украйна да бъде увеличен с 2 млрд. евро и при необходимост допълнен с още 3,5 млрд. евро.  

Деветият пакет от санкции от страна на ЕС идват на фона на продължаващите руски въздушни удари над отоплителните и водоснабдителните системи на Украйна в началото на мразовитата зима. Той включва също икономически мерки – налагане на ембарго върху инвестициите в руския миннодобивен сектор, забрана за продажбата на технологии с двойна употреба на 169 руски компании, замразяване на активите на Московската кредитна банка и банка “Дальневосточный”. 

Междувременно президентът Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-7 да предоставят на Украйна 2 млрд. куб. м природен газ, както и модерни танкове, далекобойни ракети и артилерийски установки. Според него Русия вижда последната си надежда да спечели войната в прекъсванията на тока на украинците.  

Съединените щати изпратиха енергийно оборудване на Украйна на стойност 13 млн. долара, с която да помогнат за възстановяването на енергийната инфраструктура на страната.  

Русия вече използва снаряди и ракети произведени преди 40 г., тъй като е изчерпала запасите си от боеприпаси, твърдят служители в американското военно разузнаванe.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40
Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05