Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание не успя да избере редовен кабинет

Снимка: БГНЕС

На 73-ия ден след предсрочните парламентарни избори народните представители не успяха да изберат редовно правителство и връченият на ГЕРБ-СДС първи проучвателен мандат остана неусвоен. Проектокабинетът на неврохирурга проф. Николай Габровски беше отхвърлен със 125 гласа на “Продължаваме промяната”, “Възраждане”, БСП и “Демократична България”, а в негова подкрепа гласуваха 113 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и “Български възход”.


В началото на заседанието предложеният за премиер Николай Габровски заяви:

Поемаме отговорността за съставяне на редовно правителство с пълната убеденост, че е необходимо бързо преодоляване на общественото разделение, възстановяване на диалога между партиите, прекратяване на политическата криза и избягване на каскада от предсрочни избори, възстановяване на доверието в институциите, постигане на обществен консенсус за провеждане на правосъдна реформа.”


Той открои седем приоритета, сред които приемане на пакет от антикризисни мерки в новия държавен бюджет, противодействие на корупцията, осъществяване на ключови реформи, включително чрез Плана за възстановяване и устойчивост, полагане на усилия за приемането на страната ни в Шенген и в еврозоната. “Нека любовта към България надделее”, призова Николай Габровски.

Този кабинет е възможност за всички политически сили и не бива да бъде отхвърлен с лека ръка”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според нея единствената възможност за стабилизиране на държавността е “правителство с програма, ясни приоритети и максимално широка подкрепа”.

Председателят на ПГ на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров заяви, че предлаганият кабинет не изпълнява най-важното условие – да може да носи политическа отговорност. По думите му, този кабинет лъха на нафталин от тройната коалиция*, и от резервната скамейка на ГЕРБ, а голямата цел са местните избори, за да може задкулисието да запази феодалните си владения.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като “съдбоносно” днешното решение предвид войната, икономическата криза, липсата на оперативни програми. “Правим огромен компромис, искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени”, каза той и призова всички да се обединят около общи приоритети.

Съставянето на кабинет не трябва да бъде на всяка цена”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той изтъкна, че парламентът се занимава само и единствено със своите проблеми и изпада в битовизми. “Вместо да си направим правилните избори, започнахме да плашим хората с нови избори”, добави депутатът.

Отрицателния вот за предложения от ГЕРБ-СДС кабинет лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни с думите: “От 6 години водим борба за промяна на модела ГЕРБ, който нарекохме “паралелна държава” - неуважение към разделението на властите, задкулисно вземане на решения, ръст на бедността и неравенствата и липса на справедливост.” Според нея има две задачи и възможности - да продължи борбата с паралелната държава и страната да бъде преведена през кризите чрез правителство с някой от другите мандати.

Това правителство изглежда като служебен кабинет, селектиран на друго място, не виждаме в състава, който се предлага, ресурс за дълбоки реформи”, каза съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов, подчертавайки, че парламентарната група не може да подкрепи управление с мандат на ГЕРБ и зависимо от ДПС.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев обясни, че формацията ще подкрепи кандидатурата на Николай Габровски за премиер, но ще гласува “против” предложената структура и състав на кабинета, тъй като не е ясно кой ще носи политическата отговорност.


След бурни дебати 238 народни представители от общо 240 участваха в гласуването на предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. В пленарната зала присъства и санкционираният по закона “Магнитски” депутат от ДПС Делян Пеевски, който се явява на работното си място само при ключови гласувания.


На ринга излязоха добро и злото, хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха”, коментира на кратък брифинг след гласуването проф. Николай Габровски. Той добави, че не е оптимист за това, което предстои на България. “Може би ще прекараме една година от избори в избори, което е тъжно”, прогнозира професорът и коментира предположенията, че отново ще бъде предложен за министър-председател при завъртане на рулетката с проучвателните мандати: „Що се отнася до третия мандат, мисля, че всички ние дадохме всичко от себе си в първия и той трябваше да бъде реализиран. Всякакви комбинации, задкулисни договорки и опити за манипулации са нещо, с което не бихме искали нашите имена да бъдат асоциирани.“

Оттук нататък според законодателството на страната ни предстои връчването на втория проучвателен мандат на “Продължаваме промяната”.

*Тройната коалиция – кабинет с министър-председател Сергей Станишев и с участието на БСП, НДСВ и ДПС, управлявал 2005-2009.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30