Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на големия финал в Катар, българска кампания пита “Правилно ли е това, FIFA?”

Снимка: Фондация GLAS

Часове ни делят от големия финал на 22-то Световно първенство по футбол в Катар. Най-популярният спортен форум след Олимпиадата вече записа името си в историята, като най-скъпото организирано някога първенство, първото с домакин арабска държава, за първи път форумът се проведе през зимата и е първият, в който арабски отбор (на Мароко) достигна до полуфиналните двубои. Наред с всичко това, първенството в Катар беше белязано и от редица скандали - финансови злоупотреби, лоша организация във фен зоните, сигнали за подкуп, ограничения и нарушения на човешките права, които притъпиха футболната еуфория, каквато познавахме досега. Въпросът - “Каква е цената и струва ли си да я платим?“ - подтикна една българска фондация да организира кампания под мотото “Правилно ли е това, FIFA?”.

Чрез инициативата си фондация GLAS и креативна агенция proof насочват вниманието към въпроси, свързани със защитата на правата на хората, работната експлоатация на мигранти, участвали в построяването на инфраструктурата за Мондиал 2022 и отношението на Международната футболна организация към случващото се. „Кампанията не е насочена само към ЛГБТ общността, а общо към човешките права. Това, което стои зад това Световно първенство са хиляди човешки животи и нашата цел е да провокираме публична реакция за правата, които се потъпкват“, каза пред БНР Симеон Василев от фондация GLAS. Той припомни, че подготовката и организацията на първенството е взела 6500 жертви – мигранти, участвали в строителството на стадионите, които са загубили живота си поради лошите условия на труд. Дни преди началото на състезанието бяха забранени и всички знамена с цветовете на дъгата по стадионите, ясен за мнозина знак за нарушаване на свободата на словото и изразяването, подкрепено от FIFA. Стигна се дотам, че ситуацията засегна и самите участници на Мондиала с решението на организацията да накаже с директен жълт картон капитаните на отборите на Англия, Уелс, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия и Дания, ако си позволят да излязат на терена с ленти “One love” в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация. В отговор отборът на Германия направи първата си официална снимка на терен преди мача си с Япония, като всеки играч запуши устата си с ръка в израз на несъгласие.

Световното първенство ще приключи, но проблемите няма да изчезнат. Трябва да държим Катар и FIFA отговорни”, категоричен е Симеон Василев. Кампанията “Правилно ли е това, FIFA?” призовава хората да разпространят “правилните публикации” в Instagram и Facebook, които да споделят със света, като отбележат @FIFA“. И за да достигне до повече хора, основният език, на който се осъществява инициативата, е английски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Идва слънчево и топло време, ще превалява само над планините

В четвъртък, 6 юни, още в сутрешните часове валежите ще спрат над цялата страна. През деня ще е слънчево. След пладне, главно над планините ще се заоблачава и превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 14°. Максималните..

публикувано на 05.06.24 в 20:35
Людмила Петкова

Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г.

Според одобрения от служебния кабинет график Националната детска болница ще бъде готова през май 2028 г. – с девет месеца по-рано от първоначалните намерения, съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова. Осигурени са 100 млн. лв. от..

публикувано на 05.06.24 в 19:15

България днес - 5 юни 2024 г.

България е в очакване на изборната неделя! Освен актуална информация за предстоящия вот за Народно събрание и избор на евродепутати, в „България днес“ на 5 юни ще чуете още полезна информация за транзитната Виза тип С. Предстоят ни и две..

публикувано на 05.06.24 в 19:00