Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Столтенберг: Путин не се е отказал от крайната си цел да овладее Украйна

Снимка: Iryna Rybakova/Handout via REUTERS

“Не бива да подценяваме Русия, тя планира дълга война”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Затова натовските съюзници на Киев трябва да продължат да изпращат оръжия, докато Владимир Путин не осъзнае, че не може да спечели на бойното поле, цитира думите му Франс прес. Според Столтенберг руският президент не се е отказал от крайната си цел да овладее Украйна или голяма част от нея. Той повтори тезата си, че конфликтът ще завърши на масата за преговори.

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по външната политика и сигурност, определи руския обстрел срещу Украйна като “военни престъпления и варварски действия”. Вчера Русия извърши най-масираната си ракетна атака срещу обекти от енергийната инфраструктура на страната от началото на инвазията, при която загинаха най-малко четирима души и бяха повредени девет енергийни съоръжения. Само срещу Киев бяха изстреляни близо 40 ракети, повечето от които свалени от украинската противовъздушна отбрана. Стигна се до прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, а много столичани се укриха в станциите на метрото, отбелязва Ройтерс. “Тези жестоки безчовечни нападения целят да увеличат човешкото страдание и да унищожат украинския народ. На виновните ще бъде потърсена отговорност”, каза още Жозеп Борел, изтъквайки, че ЕС и партньорите му ще увеличат усилията си, за да осигурят спешна помощ за възстановяването на тока и отоплението в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази категоричната позиция, че Украйна има достатъчно решителност да отговори на руските атаки. По думите му, Москва все още разполага с достатъчно ракети за няколко по-мащабни удари, но това няма да промени баланса на силите във войната. Зеленски потвърди, че противовъздушната отбрана на страната му само за ден е свалила 60 руски ракети, но други са успели да ударят цивилни цели – повечето енергийни и топлоснабдителни съоръжения. Според украинския главнокомандащ Валерий Залужний Русия е изстреляла общо 76 ракети.

Валентина Терешкова – първата жена космонавт, и режисьорът Никита Михалков влязоха в деветия санкционен списък на ЕС срещу Русия. Терешкова в качеството си на депутат е гласувала за анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, а Михалков в публичните си изявления подкрепя войната в Украйна. Сред санкционираните са също правосъдният министър Константин Чуйченко, председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин, дъщерите на проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров, депутати, магистрати, както и партиите “Единна Русия”, Либерално-демократическата партия, Комунистическата партия, “Новите хора“ и “Справедлива Русия-Партиоти-За истината“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46