Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Очаква се посещение на украинския президент във Вашингтон

Володимир Зеленски с украински военнослужещи на позициите им в Бахмут, 20 декември 2022 г.
Снимка: REUTERS

На 21 декември украинският президент Володимир Зеленски ще посети САЩ, съобщава CNN, като се позовава на два свои източника, единият от столичната полиция. Очаква се той да се срещне в Белия дом с президента Джо Байдън. Според REUTERS Зеленски може да произнесе и реч на Капитолия. Председателят на камарата на представителите Нанси Пелоси е помолила всички депутати на присъстват в сряда вечерта в Конгреса на САЩ. Визитата съвпада с намерението на президентската администрация да отправи нов пакет от военна помощ за Киев в размер на 1,8 млрд долара. Очаква се Пентагонът да изпрати в Украйна батарея за противовъздушна отбрана "Patriot", както и високо точни управляеми авиобомби – JDAM – Joint Direct Attack Munition. В края на година в рамките на обсъждането на федералния бюджет Конгресът ще приеме и отпускането за Украйна през 2023 г. на 44,9 млрд. долара помощ. Визитата ще е първото напускане от Зеленски на Украйна, след началото на руската агресия. Посещението не е официално потвърдено, като по съображения за сигурност е възможна и промяна в планирания график, е заявил един от източниците. 

Френският президент Еманюел Макрон в интервю за телевизиите TF1 и LCI обяви, че Париж ще изпрати на Украйна нови 155 мм самоходни далекобойни оръдия Caesar. Макрон допълни, че вече са изпратени и батареи за противовъздушна отбрана Crotale.  

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви пред парламента, че по разузнавателните данни на Лондон Русия вече е изгубила в украинската война 100 000 загинали и ранени, които не могат да се върнат в строя. Той очаква, че заради големите загуби може да бъде сменен началника на руския Генерален щаб ген. Валерий Герасимов, защото руският президент не иска да носи отговорност за военния провал, предава Sky News.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35
Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46