Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско школо в Рим ще съхранява безценен литературен архив

Проф. Рикардо Пикио и неговата съпруга Мария
Снимка: Facebook /Венета Ненкова

В навечерието на Коледа българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим получи безценен дар - част от архива с българска литература на покойния лингвист проф. Рикардо Пикио. Дарението за учебното заведение са направили наследниците на видния учен, съвместно с проф. Красимир Станчев, научаваме от публикация във Фейсбук на Венета Ненкова - основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация „Паралел 43“ в града.

Проф. Красимир Станчев получава благодарствено писмо от името на училището за дарените книги

Сред научния принос на проф. Пикио са обобщения, които поставят на нова основа проучванията на средновековните литературни текстове. Ключов момент е концепцията му за европейската "Slavia, която през Средновековието се разделя на "източно славянство“ и "западно славянство“ – две успоредно съществуващи, но развиващи се по различни пътища култури в зависимост от различните географски, езикови и конфесионални области, към които се отнасят. Заслуга на проф. Пикио е и въвеждането на термините "SlaviaOrthodoxa и "Slavia Latina.

Архивите, които трябва да бъдат описани и каталогизирани...

Ръководството на българското училище в Рим поема ангажимента да каталогизира ценните книги и да им намери възможно най-добро място, където да бъдат съхранени за идните поколения.

Проф. Рикардо Пикио е роден е на 7 септември 1923 г. в Алесандрия, Италианско кралство. Завършва славистика в Римския университет "Ла Сапиенца“. През 1947 г. е редактор в списание "L’Avanti“.Бил е преподавател по италиански език във Варшавския университет, както и професор в университетите на Флоренция и Пиза, а след това оглавява Института по славянска филология в Римския университет "Ла Сапиенца“. А от 1968 г., в продължение на почти две десетилетия, е професор по славянски литератури в Йейлския университет в Ню Хейвън, САЩ.

Когато се връща в Италия през 1985 г., Рикардо Пикио става професор по руска, църковнославянска и българска литература в Университетския източен институт в Неапол, където през 1993 г. се пенсионира.

Вижте още: 

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10