Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Володимир Зеленски пред американския Конгрес: Помощта за Украйна не е благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност

Володимир Зеленски и председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Съединените щати са заедно в борбата срещу Русия”, заяви Володимир Зеленски пред американския Конгрес при първото си чуждестранно посещение от началото на войната. По-рано той се срещна с Джо Байдън, който го увери, че американският народ е заедно с украинския на всяка стъпка по пътя и ще продължи да бъде колкото е необходимо. “Това, което правите и сте постигнали, има значение не само за Украйна, но и за целия свят”, изтъкна американският президент. Той добави, че никога не е виждал НАТО и Европейския съюз по-единни, отколкото по отношение на Украйна, и призова светът да подкрепя страната и през 2023 г. 

В речта си пред американските законодатели Володимир Зеленски каза още, че милиардите долари, предоставяни от САЩ на Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност и демокрация. Той беше посрещнат с бурни ръкопляскания, а трима членове на Конгреса издигнаха голямо украинско знаме. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна, Украйна е жива и здрава. Ние победихме Русия в битката за умовете на света”, подчерта украинският президент. Той благодари на членовете на Конгреса и на американците за подкрепата им и прогнозира, че следващата година ще бъде повратен момент във войната. 

От началото на руската инвазия Съединените щати са предоставили на Украйна почти 50 млрд. долара. Очаква се през тази седмица Конгресът да одобри нови 44,9 милиарда помощ

На заседание на висшите ръководители на руската отбрана Владимир Путин обеща да подкрепи плана за увеличаване на числеността на въоръжените сили с над 30%, предаде Ройтерс. “Москва трябва да си вземе урок и да отстрани проблемите, с които се сблъска в Украйна”, подчерта той. Путин каза още, че Русия ще подобри и бойната готовност на “нашата ядрена триада”. От своя страна, военният министър Сергей Шойгу предложи въоръжените сили на страната да бъдат подсилени от 1,15 млн. военнослужещи на 1,5 милиона. Според него 695 хил. души трябва да бъдат професионални войници, а не наборници, отслужващи задължителната военна служба. 

Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин и министър-председателят на самопровъзгласилата се Донецка република Виталий Хоценко са били ранени при обстрел от украинските сили срещу град Донецк, а един човек е загинал, съобщиха ТАСС и Ройтерс. В момента Рогозин ръководи група от военни съветници с наименованието “Царски вълци”. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35