Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Г-7 отпуска 32 млрд. долара на Украйна 

Кристиан Линднер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Г-7 договориха нова помощ от 32 млрд. долара за бюджета на Украйна, съобщи германският финансов министър Кристиан Линднер, чиято страна в момента оглавява организацията. “Въпреки голямата сума, тя няма да бъде достатъчна за финансовата стабилност на страната”, изтъкна той. Германският външен министър Аналена Бербок пък заяви, че групата на седемте най-развити държави ще увеличи усилията си за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Всяка ракета, която Украйна сваля в небето, означава по-малко страдания за хората там”, добави тя. Междувременно външните министри на Г-7 предупредиха Беларус да не се ангажира с военна помощ за Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Владимир Путин заяви, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че всички въоръжени конфликти завършват с преговори. “Нашата цел не е да ескалираме военния конфликт, а напротив, да прекратим тази война”, цитира думите му Ройтерс. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче Русия не е показала реален интерес към прекратяването на войната. Пред репортери Путин определи американската противовъздушна система “Пейтриът” като “доста стара” и изтъкна, че Русия може да я неутрализира със системата С-300.

Джо Байдън с Володимир Зеленски

Ракетните системи “Пейтриът” са част от новия пакет военна помощ за Украйна в размер на 1,85 млрд. долара, която Джо Байдън обяви при посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон. “Това е важна стъпка към създаването на сигурно въздушно пространство над Украйна и единственият начин да лишим терористичната държава от възможността да нанася удари по нашия енергиен сектор, нашия народ и нашата инфраструктура”, коментира украинският президент. Страната му ще получи още боеприпаси за артилерията, танкове и системи за залпов огън. “Украйна може да пожъне успех на бойното поле с наша помощ, както и на европейските и другите съюзници. Така, ако и когато президентът Зеленски е готов да преговаря с руснаците, ще бъде успешен и там, защото е победил на бойното поле”, заяви, от своя страна, американският президент. 

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси разговаря в Москва с представители на държавната компания за ядрена енергия “Росатом” с цел да предотврати ядрена катастрофа при неспиращия обстрел на Запорожката атомна електроцентрала. Губернаторът на окупираната Запорожка област Евгений Балицки коментира, че МААЕ няма достатъчно правомощия да спре обстрела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30