Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в България и по света честват Рождество

Децата от "Патиланско царство"
Снимка: Svetlana Lipsey/Facebook

"Нека днешният свят празник донесе здраве, надежда и топлина във всяко българско семейство. Нека вярата в доброто ни дава сили да продължим да се борим заедно за справедливите каузи на нашия народ, за мирно и щастливо бъдеще за децата на България!". Такова Рождественско послание към българите отправи от Фейсбук страницата си президентът Румен Радев.

Тази сутрин тържествена Рождественска служба се проведе в Патриаршеския храм "Свети Александър Невски” в София. Тя беше оглавена от българския патриарх Неофит.

Българите по света също отбелязват празника по нашенски. Сред тях са децата от шест американски щата, които взеха участие в проекта на Асоциацията на българските училища в Америка /АБСА/ "Да запалим коледния дух заедно". Това са учениците от българските неделни училища "Патиланско царство" - Мъртъл Бийч, Южна Каролина, "Деца като слънца" - Кънектикът, "Елин Пелин" - клон Остин, Тексас, "Константин - Кирил Философ" - Атланта, Джорджия, "Роден край" - Ню Джърси, Българското училище в Сиатъл, Вашингтон.

В навечерието на Коледа учениците от неделно училище „Паисий Хилендарски“ в Атина представиха празничен спектакъл в салона на New Star Art Cinema.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56