Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна иска от ООН да преразгледа статута на Русия в Съвета за сигурност

Украинският президент Володомир Зеленски се обърна към Съвета за сигурност на ООН чрез видеовръзка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 26 декември Украйна официално ще постави на разискване в ООН въпроса за изключване на Русия от Съвета за сигурност на световната организация. „Имаме много прост въпрос: Има ли Русия право да остане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и изобщо да бъде в ООН?" Това запита пред украинската национална телевизия външният министър Дмитро Кулеба. Той добави, че въпросът за постоянното място на Русия в Съвета за сигурност на ООН с право на вето, притежавано също от САЩ, Великобритания, Франция и Китай, вече се обсъжда в дипломатическите кръгове.

Руското министерство на отбраната заяви, че руската противовъздушна отбрана е предотвратила удар с украински дрон срещу военновъздушната база "Енгелс" в Саратовска област, а при падане на отломки от безпилотния летателен апарат са били убити трима военни. Според ТАСС при взривовете няма пострадали самолети в базата.

Заради проблеми с артилерийските боеприпаси руските сили са изгубили своите завоювани позиции в индустриалната зона на град Бахмут, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната - ISW.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15