Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции срещу заплахите на Кремъл към български разследващ журналист

Снимка: International Center for Journalists - ICFJ

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява София незабавно да реагира на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер от сайта Bellingcat е обявен за издирване от руските власти. Настояваме българската прокуратура да изнесе незабавно информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat за действията на руското военно разузнаване на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му през 2015 г., искат от асоциацията.

"Руският посланик в България да бъде извикан във външно министерство. Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев!", поискаха и от партия ГЕРБ.

По повод обявяването му за издирване от руското следствие Грозев написа в „Туитър”: "Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя "списък на издирваните лица", поради което не мога да предоставя никакви коментари. В известен смисъл това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се поколебали пред нищо, за да я спрат".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39