Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несигурната икономическа среда остава най-голямата пречка за предприемачите

Снимка: Pixabay

През настоящия месец декември общият показател на бизнес климата нараства с един пункт спрямо ноември 2022. В промишлеността и търговията на дребно също се наблюдава повишение, в строителството запазва нивото си, а в сектора на услугите се понижава, съобщи Националният статистически институт. Във всички сектори най-сериозен проблем за развитието им остава несигурната икономическа среда. 

Заради по-положителните очаквания на промишлените предприемачи, за следващите шест месеца, показателят "бизнес климат в промишлеността" се покачва с 2,5 пункта. При строителните предприемачи обаче очакванията за следващите три месеца са резервирани. 

"Бизнес климатът в търговията на дребно" се увеличава с 0,7 пункта. Положителните нагласи са свързани главно с обема на продажбите през последните три месеца, както и с очакванията за следващите три месеца. За сметка на това в сектора на услугите този показател се понижава с 1,1 пункта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13