Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва се опитва да прикрие загубите от украинската атака в Макеевка

Снимка: AП

На 3 февруари Украйна и ЕС ще проведат среща на върха в Киев, за да обсъдят финансовата и военната подкрепа, се казва в изявление на кабинета на президента Володимир Зеленски. Той е обсъдил подробностите за срещата с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в първия си телефонен разговор за годината.

Русия планира продължителна кампания от атаки с ирански дронове, заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. "Имаме информация, че Русия планира продължителна атака с дронове "Шахид". Тя вероятно разчита на изтощението. Да изтощи нашите хора, нашата противовъздушна отбрана, нашата енергетика", поясни Зеленски.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW, коментира, че масираните удари на Москва срещу украинската енергийна система няма да донесат очаквания от Кремъл резултат. ISW цитира руските военни блогъри, които са възмутени, че вместо да атакуват украинската военна инфраструктура, руските военни пилеят своите възможности срещу цивилни цели.

Руският президент Владимир Путин нареди да се проведе разследване защо се е стигнало до гибелта на военните в полунощ на 31-ви декември в окупирания украински град Макеевка. Украинската армия твърди, че при удара срещу военните складове близо до Донецк са убити празнуващи около 400 руски военни. Кремъл призна за едва 63-ма загинали, но руските военни блогъри също говорят за стотици убити само при тази украинска ракетна атака.

Провоенните руски блогъри са възмутени от пуснатото видео от наемническата компания „Вагнер”, на което се вижда как в момента на атаката руският военен министър Сергей Шойгу цивилен танцува на корпоративно парти. Докато сега военното министерство прехвърли вината за случая в Макеевка, върху военните милиции на донецките сепаратисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30