Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Турският президент отново ще опита да посредничи между Украйна и Русия

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: REUTERS

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря на 4 януари с руския президент Владимир Путин и с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи говорителят на турския лидер Ибрахим Калън, пред турската NTV. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че Путин планира разговор с Ердоган, предаде Интерфакс.

Евгений Пригожин, водачът на руската частна армия "Вагнер", известен като "готвачът на Путин" прави информационна подготовка, за да обвини за неуспехите на своите паравоенни под Бахмут руското министерство на отбраната, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW. Пригожин заяви в своя видеоканал, че не получават достатъчно муниции, за да продължи настъплението. Според западните военни анализатори наемниците в района на Бахмут са достигнали своята кулминация, термин, който означава, че настъпващите се нуждаят от оперативна пауза за възстановяване. Според Британското военно разузнаване Киев е изпратил навреме свои подкрепления в района, като битката за Бахмут се води на фронт от 100 км, който тръгва от Сватово и Кременная в Луганска област и достига до Купянск и Лиман.

В редовното си среднощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е разговарял с премиерите на Нидерландия, Великобритания, Норвегия и Канада. Той ги е информирал, че Русия готви поредното настъпление с новомобилизирани, които са съсредоточени в Белгород и Курск. Зеленски е помолил западните партньори да усилят украинската отбрана, за да бъде нанесено "финално поражения на държавата терорист", предава украинската държавна агенция УНИАН. Украинският лидер е добавил, че "Русия мобилизира тези, които иска да хвърли на смърт", докато Киев "мобилизира цивилизования свят, заради живота.  

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се отпускат нови компенсации за семействата на пострадалите и загиналите при руската агресия в Украйна. Според документа всеки прослужен ден на фронта от руските военни ще им се зачита за два дни отслужено време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 27 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28