Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабни оръдия от XVIII век извадиха от дъното на Черно море

Снимка: Министерство на културата

Две железни корабни оръдия и десетки муниции на над 200 години бяха извадени в последните дни на 2022 година от дъното на българското Северно Черноморие от екип на Центъра за подводна археология, ръководен от директора д-р Найден Прахов.

По първоначален анализ оръдията се датират от края на XVIII – началото на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб, потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. 

От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна. През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в Националния исторически музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40

БДЖ планира електронни устройства за покупка на билети във влаковете

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, съобщи управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Венцислав Славков, цитиран от Министерството на транспорта. Такива устройства вече работят пилотно по..

публикувано на 24.06.24 в 17:20
Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29