Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Словакия: Сърцето ни бие в ритъма на България

Не сме голяма общност, но се подкрепяме - казва Деница Секуличка

8
Деница Секуличка
Снимка: Красимир Мартинов

Да разпространява българската култура по света и да опазва националната ни идентичност в Словакия – на това е посветила голяма част от своя живот Деница Секуличка, председател на Българския културен съюз в Братислава и редактор на българското списание „Сънародник“.

„Организацията съществува вече почти 70 години, а за неин председател бях избрана преди 6 години – разказва ни Деница. – Като председател на съюза, приех и поста редактор на списание „Сънародник“. Аз не съм журналист, завършила съм машинно инженерство, но понеже нямаше кой да поеме тази функция, се заех аз. Всичко, което правим, е на доброволни начала – за българската общност, за българщината. Имаме късмета, че в Словакия има програма за финансиране на малцинствата. И тъй като българите сме със статут на официално малцинство, словашката държава ни отпуска бюджет, с който успяваме да се издържаме и да издаваме списанието.“


Списание „Снародник“ е двуезично – на български и на словашки език. Поемайки работата преди шест годни, Деница Секуличка се решава да предприеме тази стъпка, за да популяризира историята и културата на родината си сред словаците. „Има студенти по „Българистика“, на които списанието помага в усвояването на знанията за езика и за страната ни – обяснява Деница. – В помощ е и на децата от българското училище в Словакия. То е едно от трите държавни училища на България в Европа. Със списанието разказваме за нашите традиции и обичаи, показваме и, че българската общност в Словакия е малка, но сплотена.“


Сред темите, които намират място на страниците на българското списание „Сънародник“, са културните дейности на общността ни в Словакия, работата на българското училище и на посолството ни в Братислава.  Изданието отразява и важни политически събития, свързани с България и българите, случващи се на територията на Словакия. За да привлече възможно по-широка аудитория, то има и своя дигитална версия – на уеб сайта на Българския културен съюз.


От bulgariansinslovakia.org узнаваме и, че първите българи в Словакия са пристигнали там през 1902 година. Това са били трудолюбиви зеленчукопроизводители, които отивали там като сезонни работници. Но постепенно мнозина решават да вземат и семействата с от България и да се установят трайно в пределите на днешна Словакия. Около 1910 г. е основано и първото Българско градинарско сдружение в Братислава. Неговата задача е била да повдига духа на българите, като същевременно спомага за опазването на родния език и култура - нещо, което прави днес Българският културен съюз на Деница Секуличка.  

Почит към светите братя Кирил и Методий в Братислава

„През 2021 година в Словакия имаше преброяване на населението и за първи път във въпросниците имаше графа „Българско самосъзнание“, т.е. не „българско гражданство“, а „самосъзнание“. Което е в наш плюс, тъй като има много българи, които са второ и трето поколение и вече са със словашки паспорти. По официални данни, български граждани са 1406 души, а хората с българско самосъзнание - около 450. Не е голяма нашата общност в Словакия, но се подкрепяме“ - заявява Деница. 

Деница и артистите от Бай Рок в Братислава

Театрални постановки, концерти, творчески работилници и други събития, се организират от Българския културен съюз в Братислава през цялата година.

„Въпреки, че аз съм израснала в Словакия, защото родителите ми се преместиха там, когато бях седемгодишна, аз съм си българка – казва с гордост Деница. – Моето сърце бие в българския ритъм, който е доста по-забързан отколкото този на света, в който живеем. Затова и заемам тази позиция – защото искам да покажа на света онова, което България има да покаже. Страната ни е богата на култура, на история, на традиции. И това нещо трябва да се показва и популяризира. Това реално е моята мисия“. 


Деница Секуличка е изградила своя дом в Австрия, в „съседното село“, както шеговито се изразява тя, защото живее близо до словашко-австрийската граница. Съпругът й работи във Виена и също е българин. Запознали се в заведението, което Деница държала в центъра на Братислава и, което в продължение на 9 години събирало българи от близо и далеч. Днес семейството на Деница се допълва от две прекрасни дечица – едното на 5, а другото – на 1 годинка. Въпреки, че са се устроили на Запад, Деница споделя, че със съпруга си често мислят за България: „Тегли си ни към родината. Вярвам, че един ден ще се върнем!“. 

Интервюто с Деница Секуличка е взето в Йерусалим, Израел, по време на ХVII световна среща на българските медии, организирана от БТА през ноември 2022 г.

Снимки: БНР и facebook.com/dsekoulitchka
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37