Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ настояват за преразглеждане на условията в Плана за възстановяване

Снимка: Facebook / Boyko Borissov

Бивши министри от управлението на ГЕРБ, както и лидерът на партията Бойко Борисов поискаха да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

В изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков призоваха синдикатите ясно да изразят позициите си и да подкрепят това решение до края на седмицата. По думите на Борисов, това е "последният шанс" да се спасят над 4 % от БВП на страната. Той посочи още, че сега е много важно да се запазят енергийните мощности в Маришкия басейн и да започне изграждането на нови ядрени реактори, в противен случай България от производител на електроенергия, ще се превърне само в клиент. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ са внесли проект на решение на НС за сключване на споразумение със Съединените щати за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и лицензиране на площадка за осми блок. Добрев посочи, че проектът ще бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика още следващата седмица и изрази надежда да бъде приет в пленарната зала. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14