Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Националния етнографски музей разказва за българите в Румъния

Снимка: БГНЕС

Изложба "Българите в Румъния" ще бъде открита на 24 януари в Националния етнографски музей в София. Тя представя културно наследство от фонда на музея. Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния, сред които са Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички, и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля, предаде БТА. 

Изложбата е част от събитията, посветени на 25-годишнината от създаването на концепцията "Falmis – Uvec falim" (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици "Хвален да бъде Исус Христос" и отговора "Винаги да бъде хвален").

На откриването ансамбъл "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис, ще представи два танца на банатските българи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Режисьорът Борис Славчев от Рим: Много българи не осъзнават, че сме част от европейския процес

В Рим изборният ден е започнал спокойно и без опашки, уверява ни живеещият от години в Италия български режисьор Борис Славчев, който вече упражни правото си на глас. Сънародниците ни на Ботуша гласуват за национални и европейски избори в 24 населени..

публикувано на 09.06.24 в 16:20
Сибила Стоянова

Българските избори в Белгия – вот за победител или коалиция

При необичайно слънчево време протича изборният ден в Брюксел, научаваме от Сибила Стоянова, секретар на една от двете изборни секции, отворена в посолството на България в белгийската столица и от общо 16 в страната домакин на Европейския парламент...

публикувано на 09.06.24 в 16:00

Преди да гласуват в Букурещ българи играха хоро

Хоро се изви преди обяд пред единствената секция в Румъния, където българите могат да гласуват за 50-о Народно събрание и за Европарламент. Тя е разположена в сградата на Посолството на България в Букурещ. 57 българи от София, Велико Търново, Монтана,..

публикувано на 09.06.24 в 16:00