Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Националния етнографски музей разказва за българите в Румъния

Снимка: БГНЕС

Изложба "Българите в Румъния" ще бъде открита на 24 януари в Националния етнографски музей в София. Тя представя културно наследство от фонда на музея. Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния, сред които са Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички, и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля, предаде БТА. 

Изложбата е част от събитията, посветени на 25-годишнината от създаването на концепцията "Falmis – Uvec falim" (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици "Хвален да бъде Исус Христос" и отговора "Винаги да бъде хвален").

На откриването ансамбъл "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис, ще представи два танца на банатските българи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 140 младежи от Молдова ще следват в България

141-о българчета от Молдова са приети в университетите на България тази учебна година. Кандидатите са били 209 от различни населени места в републиката, където се изучава български език като майчин. Причините, поради които останалите не са..

публикувано на 26.09.24 в 16:03

Изложбата "Там, където е сърцето" представя във Виена творби на Валентина Вечерка и Васил Василев-Зуека

Българският културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена е домакин на изложбата "Там, където е сърцето", представяща произведения на Валентина Вечерка и Васил Василев-Зуека. Васил Василев-Зуека е популярен български актьор и художник, Валентина..

публикувано на 26.09.24 в 08:10
Михаела Аройо

Фотографът Михаела Аройо: Важно е да познаваме историята на бесарабските българи

Михаела Аройо е професионален фотограф от Варна и няма роднини или близки, които са бесарабски българи. Въпреки това, през 2019-а, впечатлена от едно свое пътуване на младежки фестивал в молдовско село, тя решава да се посвети сериозно на изследването..

публикувано на 25.09.24 в 10:50