Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Националния етнографски музей разказва за българите в Румъния

Снимка: БГНЕС

Изложба "Българите в Румъния" ще бъде открита на 24 януари в Националния етнографски музей в София. Тя представя културно наследство от фонда на музея. Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния, сред които са Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички, и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля, предаде БТА. 

Изложбата е част от събитията, посветени на 25-годишнината от създаването на концепцията "Falmis – Uvec falim" (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици "Хвален да бъде Исус Христос" и отговора "Винаги да бъде хвален").

На откриването ансамбъл "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис, ще представи два танца на банатските българи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Само ГЕРБ са имали предизборна проява в Босилеград и спечелиха вота в сръбската община

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград в Западните покрайнини в Сърбия, сочат окончателните данни. Втори са "Продължаваме промяната - Демократична България " с 30 гласа. Трети се нареждат "Възраждане" с 24..

публикувано на 11.06.24 в 09:05
Опашка за гласуване във Великобритания по време на изборния ден

Едва 500 българи във Великобритания са успели да гласуват за Европарламент

На проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство победител е "Продължаваме промяната - Демократична България". Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след "Възраждане". При по-ниска..

публикувано на 11.06.24 в 09:01
Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10