Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Националния етнографски музей разказва за българите в Румъния

Снимка: БГНЕС

Изложба "Българите в Румъния" ще бъде открита на 24 януари в Националния етнографски музей в София. Тя представя културно наследство от фонда на музея. Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния, сред които са Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички, и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля, предаде БТА. 

Изложбата е част от събитията, посветени на 25-годишнината от създаването на концепцията "Falmis – Uvec falim" (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици "Хвален да бъде Исус Христос" и отговора "Винаги да бъде хвален").

На откриването ансамбъл "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис, ще представи два танца на банатските българи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35

Кръстиха звезда на името на българското училище в Чикаго

"Малко българско училище" в Чикаго вече има своя звезда в Космическото пространство. Тя е кръстена на просветното средище и е получена по повод неговата петнадесета годишнина и петата година от основаването на Център "Малката България". Това съобщиха от..

публикувано на 16.06.24 в 13:53