Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Националния етнографски музей разказва за българите в Румъния

Снимка: БГНЕС

Изложба "Българите в Румъния" ще бъде открита на 24 януари в Националния етнографски музей в София. Тя представя културно наследство от фонда на музея. Изложбеният проект се реализира с участието на представители на българската общност в Румъния, сред които са Виктор и Габриел Кочуба – колекционери на стари снимки и пощенски картички, и Габриела Миту-Булариану – изследовател на традиционното народно облекло на българите в Чопля, предаде БТА. 

Изложбата е част от събитията, посветени на 25-годишнината от създаването на концепцията "Falmis – Uvec falim" (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици "Хвален да бъде Исус Христос" и отговора "Винаги да бъде хвален").

На откриването ансамбъл "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България – Фалмис, ще представи два танца на банатските българи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54