Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

С цената на големи жертви Русия настъпва към Бахмут и Соледар

Снимка: Facebook/GeneralStaff.ua

Украинските сили отразяват непрестанните атаки срещу град Бахмут в източната Донецка област и удържат позициите в близкия Соледар, но се намират в "много тежко положение", заяви в среднощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той подчерта, че командващият сухопътните войски ген. Александър Сирски е в района и е организирал прехвърлянето на подкрепления и огнева мощ.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната ISW цитира Евгений Пригожин, водач на руската военна компания "Вагнер", че край Бахмут и Соледар има "подземни градове" в стари шахти и те спират руското настъпление. Според ISW, Пригожин се е прицелил в двата града заради желанието му да придобие за експлоатация намиращите се там находища на гипс и сол. Бившият военен министър на сепаратистите в Луганск Игор Стрелков-Гиркин разкритикува руското военно командване и Пригожин, че още преди да атакуват агломерацията Бахмут-Соледар са знаели за подземните съоръжения, "но бездарно са изразходвали хората". Така че "дори да се постигне тактическа победа с превземането им", атакуващите "вече стратегически са изгубили", хвърляйки срещу тях най-добрите си сили и средства, казва Стрелков.

Германия не изключва доставката на танкове "Леопард" за украинската армия в бъдеще, каза пред телевизия АRD немският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек. Коментарите идват след като Берлин обяви, че ще достави бойни машини на пехотата "Мардер" за Украйна. 

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди руския президент Владимир Путин с медал за приноса му в насърчаването на сътрудничеството между "двете държави", имайки предвид босненската сръбска единица Република Сръбска и Руската федерация, предаде агенция HINA.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00