Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обсъжда на кого да връчи последния мандат за правителство

Снимка: БГНЕС

Връщам папката с неизпълнен мандат за съставяне на правителство, заяви акад. Николай Денков - кандидат за премиер от партия "Продължаваме Промяната" пред президента Румен Радев. "Аз съм сигурен, че това усилие си струваше - обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България не е академично занимание, това е въпрос за бъдещето на нашите деца", каза Денков.

"Вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас, така че ви моля да обсъдим този изключително важен въпрос", отговори Румен Радев. Той изрази надежда преговорите за съставяне на правителство да не изместват фокуса от законодателната дейност на парламента и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционния закон и за отговорността на главния прокурор, свързани с влизането на страната в Шенген. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи заявка за третия мандат през уикенда. На 9 януари в Пловдив Иванов поясни, че който и да получи третия мандат за съставяне на правителство, ще трябва да стъпи на формулата, използвана при преговорите за първите два мандата – да не се говори за управленска коалиция, а за управленски цели. Той поясни, че биха подкрепили правителство "само при ясни ангажименти за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние в страната".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14