Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Вместо Бахмут, руските сили завзеха Бахмутское

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В своето традиционно телевизионно обобщение на военното денонощие украинският президент Володимир Зеленски каза, че украинските войски устояват на "новите, още по-яростни атаки" срещу Соледар, в близост до Бахмут, който Москва се опитва да превземе от месеци. Според кадри излъчени от руската групировка "Вагнер" уличните боеве в Соледар се водят в центъра на града при сградата на общинската администрация в някогашния 70 хиляден по население град на север от Бахмут. В 4 часа сутринта на 10-ти януари украинското командване обяви, че руските атаки в двата града са отблъснати.  

И докато руските сили се похвалиха, че са завзели село Бахмутское в Донецка област, което е пред Соледар, украинските военни се похвалиха, че след ротация на частите са подновили настъплението в Луганска област при градовете Сватово и Кременная, съобщава УНИАН.  

"Нарастващата роля на военната групировка "Вагнер" и превръщането на нейния главатар Евгений Пригожин в алтернативен силов център, определено е признак на отчаянието в Кремъл заради неуспехите в Украйна“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, предава "Voice of America". По думите му САЩ се стремят да променят динамиката на украинската отбрана, като увеличат военната помощ за Киев, която ще включва бронирани машини и системи за противовъздушна защита. Той заяви, че подкрепата за украинските партньори ще продължи, колкото е необходимо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30