Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Борисов – един българин в Калифорния

„Приятно ми е да се занимавам с вино, защото запалва и свързва хората“

Снимка: личен архив

Виното е страст, любов, умения, но най-важното е да има с кого да го споделиш. С тази философия Борис Борисов от Велики Преслав вече 24 години усъвършенства вкусове и създава разпознаваем стил в калифорнийски винени изби. Клиентите пък, запечатили емоции и спомени от срещи около бутилка споделено вино, се доверят на уменията му.

В далечната Жанвиденова зима (1996/97г.), когато инфлацията опразва джобовете и лишава от перспектива много граждани, Борис случайно научава за американска студентска програма в областта на селското стопанство и винарството и грабва сполетелия го шанс. В Калифорния започва работа в голяма винарска изба – с речников запас от двеста думи и мечти, докосващи небесния таван, той чисти най-напред хранилището на отпадните води. “Нямах дългосрочни планове, просто ми беше интересно да отида там. След шест месеца ми се отвори работа в Нова Зеландия, тъй като програмата изтече, но можеше да бъде подновена следващата година. После се прибрах за малко в България, за да се озова отново в Съединените щати”, връща се към началото той.

Впоследствие Борис Борисов работи в много изби в прочутите винарски райони Сонома и Напа в Калифорния. Междувременно надгражда наученото от практиката в колеж, където изучава управление във винопроизводството и лозарството. А професионален шанс го среща със световноизвестния учен в областта на лозарството проф. Анди Уокър, с когото си сътрудничи, докато е на работа в голям лозов разсадник в щата.

Работа в дегустационна зала, консултант, помощник технолог – това са някои от позициите, чрез които опознава винената индустрия. Има ли обаче нещо, на което българският специалист успява да научи американските си колеги?

Може би на трудолюбие, макар че и те не са мързеливи хора – отговаря той. – Във винената индустрия обстановката е интернационална – много работници са мексиканци, а мениджърите са от по-известните винарски страни – най-вече САЩ, Южна Африка и Франция. В последно време се срещат и българи известни технолози. Самият аз започнах като обикновен работник и впоследствие се изкачих по стълбицата. Приятно ми е да се занимавам с вино, защото то запалва и свързва хората. А и както ми каза един приятел сънародник, при когото започнах да работя в малка италианска изба: „Заплатите не са много високи, но пък имаме удоволствието да пием вина за хиляди долари, които обикновените хора не могат си позволят. И да ги правим“.”

В Съединените щати Борис Борисов развива ученическото си увлечение по фотографията. В невероятно красивия “Златен щат”, както наричат Калифорния, той запечатва гледки от високия 4421 м връх Уитни до любимата му “Долина на смъртта”, която с простора, пустотата и оскъдната растителност вдъхва усещането за друг свят. И тъй като е любител и на пътешествията, новата му страст е да обикаля американските щати с голям камион.


Борис Борисов казва, че в последните години все повече се заседява в България. В родния си Велики Преслав обича да участва в исторически възстановки, организирани от клуб “Традиция”. “Голяма тръпка е, това е социализация на много хора с различни интереси”, определя заниманието той. След 20 години вижда живота си предимно тук, но ще се връща и отвъд Океана. Едно е сигурно - където и да се намира, ще бъде щастлив и винаги оптимистично настроен човек.

“Всичко е шанс, възможност и късмет – добавя той. – Не мисля, че човек трябва да съжалява за нещо. Той е господар на собствената си съдба и не бива да разчита на правителството или на други странични неща. На това ме научи Америка, докато българите все очакваме държавата да ни оправи. Хората там са по-прагматични и разчитат най-вече на собствените си усилия – просто интересна съпоставка между два свята.”

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Жулиета Герова от БНР-Шумен)

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30