Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължава кадрилът на руските командващи в Украйна

Валерий Герасимов и Сергей Суровикин
Снимка: kremlin.ru

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Донецкият фронт се държи и Киев прави всичко, за да укрепи украинската отбрана. "Терористичната държава и нейните пропагандатори се опитват да се преструват, че са постигнали някои успехи в Соледар, но боевете продължават", каза Зеленски в поредното си обръщение. 

Евгений Пригожин, лидер на групировката „Вагнер“, която наброява около ¼ руските сили в Украйна, повторно написа в Telegram, че е „освободил“ Соледар. "Още веднъж искам да потвърдя пълното освобождение и прочистване на територията на Соледар от подразделенията на украинската армия“, твърди олигархът. По думите му, от града са изведени всички цивилни и са убити 500 украински военни, които са отказали да се предадат.  

Сателитна снимка на град Соледар, 11 януари 2023 г.  Снимка: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Кремъл продължи кадрила на командващите, които ръководят агресията в Украйна. Длъжността беше поета от ген. Валерий Герасимов, който е началник щаб на руската армия. Той замени ген. Сергей Суровикин, който командваше 3 месеца, през който успя да изтегли руските агресори от Херсон, но не осъществи очаквания от Кремъл пробив на фронта при Бахмут и Соледар. 

Според британското военно министерство, замяната на командващите в Украйна, които се редуват на всеки 2-3 месеца, е „показател за нарастващата критичност на обстановката, с която се сблъсква Русия, и явните признаци, че кампанията не отговаря на стратегическите цели на Русия.“ 

Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната – ISW, замяната на Суровикин с Герасимов означава, че групировката около военния министър Сергей Шойгу отново взема връх над групировката около руските служби за сигурност, която се представлява от олигарха Евгений Пригожин. Двете групировки взаимно си оспорват пред президента Владимир Путин компетентността да ръководят войната в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00