Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тилев отново е сред най-добрите лютиери в света

Наградената в САЩ цигулка вече е подарена на известния български цигулар Минчо Минчев

Снимка: vladotilev.com

На всеки две години в САЩ се провежда най-големият форум и конкурс в света на лютиерството, организиран от Violin Society of America. Разделите в състезанието са пет - цигулка и виола, виолончело, контрабас и квартет, а категориите две - изработка и звук. Всяко биенале се провежда в различен град между Западното и Източното крайбрежие. На последния 24-ти конгрес в град Анахайм, Южна Калифорния (13-18 ноември 2022 г.), след 4-годишно прекъсване заради пандемията и с рекорден брой участници, българският лютиер Владимир Тилев спечели две отличия - сребърен медал в раздел "виола" и трето място (сертификат) в раздел "цигулка". И двете са в категория "звук", което е и истинското майсторство в създаването на инструмента.

"Реално по-голямата награда, макар и трета, е при цигулките, защото там се състезаваха 194 инструмента, докато виолите бяха "само" 65" – призна в студиото на БНР самият Тилев.

Казват, че струнните инструменти имат душа и ако успееш да я опитомиш, се превръщаш в истински виртуоз на музиката. Именно желанието да се докосва до душата на струнните инструменти била детската мечта на Владо Тилев. Като син на именития български цигулар Георги Тилев, той от малък е закърмен с класическата музика, което предопределя и пътя му - първо като професионален музикант, а след това и като лютиер. Още като ученик по виолончело в Музикалното училище в София е увлечен сам да поправя „малките проблемчета“ на собственото си виолончело. След това все повече време започва да прекарва в ателието на известен по онова време майстор лютиер – Богомил Терзиев, съсед на семейството му и сякаш всичко бива предопределено. "Случайните срещи често определят живота на хората" - казва Владимир Тилев:

„Всеки човек има влечение към една или друга материя, има някакви мечти, когато е малък. И мисля, че още от тази ранна възраст аз бях сигурен, че ще се занимавам с това нещо – макар и по-скоро като мое хоби наред с професията ми на музикант. Впоследствие обаче замених изцяло изпълнителското изкуство с лютерията.“

Добрият майстор трябва да бъде музикант със сръчни ръце е философията на българина. И затова докато следва виолончело в Университета по изкуства Фолкванг, в германския град Есен той не спира да посещава ателиетата на местни лютиери и така учи занаята от извора. И до днес казва, че реставрацията е по-приятното занимание за него от създаването на изцяло нов инструмент.

Постепенно от хоби лютиерството се превръща в първа професия за Тилев. Създава собствено ателие и намира своите двама помощници, с които дълги години изработват предимно лъкове, а в последните десет години и цели бутикови инструменти.

Днес той е един от най-добрите в професията си на световно ниво и в интервю за Радио България от 2017 година признава, че е разгадал някои от тайните на ненадминатите инструменти на прочутите фамилии от XVII и XVIII в. Страдивари, Амати, Гуарнери. Но за да се случи истинската магия на музиката и „душата“ да оживее, трябва да има симбиоза между качествата на инструмента и музиканта.

„Изключително важно е дали изпълнителят има добро звукоизвличане, дали позволява на инструмента да се развива, да вибрира правилно и оттам звученето да се подобрява все повече.“

Двата инструмента на Владо Тилев с награди от конгреса на Violin Society of America вече са в майсторски ръце. Виолата със сребърен медал той предоставя на Йоана Каменарска, която е концертмайстор на Хамбургската филхармония, а цигулката е подарък за големия ни цигулар Минчо Минчев, преподавател в Университета по изкуства Фолкванг - "в израз на моето уважение към него и приноса му към българската култура. Това ще бъде негов личен инструмент, защото той свири на държавен Страдивариус" – разказва Владимир Тилев, като добавя пред БНР, че синът на Минчев - Николай, също свири на изработена от него цигулка.

Сред други притежатели на струнните произведения на изкуството, създадени от Тилев са Веско Ешкенази - концертмайстор на Концертгебау оркестър в Амстердам, Димитър Иванов - първи концертмайстор на Франкфуртския оперен и музеен оркестър, Светозар Аначков - първи концертмайстор на Гертнерплатц Театър в Мюнхен. А също Даниел Бел, първи концертмайстор на есенските филхармоници и Кай Глойстийн (оркестър Лисеу, Барселона).

През 2016 г. българският майстор лютиер основава фондация "Владо Тилев", която има за цел да вдъхновява и мотивира талантливи деца. Всяка година се провежда конкурс, в който най-добре представилият се млад музикант се награждава с чисто нов инструмент в ателието на Тилев.

Текст: Весела Кръстева

Снимки: vladotilev.com, личен архив и БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на..

публикувано на 26.03.24 в 08:15

Деница Тодорова с дебютна изложба в България

Изкуството често пъти е онзи универсален език, който ни доближава един до друг и събира в един миг на съзерцание миналото, настоящето и бъдещето. Такова е изкуството на Деница Тодорова, която след 20 години живот и работа в чужбина и множество..

публикувано на 25.03.24 в 10:25

Вицепрезидентът празнува Тудорица сред българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника Тудорица - Конски Великден, честван от българите в румънския град Търговище. Ритуалът е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Обичаят бе отбелязан с парад на конете и фолклорна..

публикувано на 23.03.24 в 16:17