Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският образователен и културен център във Вашингтон отбеляза 20-годишен юбилей

4
Снимка: личен архив

Центърът "Св. Климент Охридски" е създаден на 8 януари 2002 година във Вашингтон. Двадесет години по-късно училището е едно от най-големите български училища в района. 


От 2007 г. е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, а през 2011-2012 г. училището официално е лицензирано от MOН и преименувано на Български образователен и културен център. През 2015-2016 учебна година към културния център на организацията започват и програмите по изкуства за различни възрастови групи – изобразителни, театрални и танцови изкуства. 


Днес в БОКЦ "Св. Климент Охридски" се обучават над 130 деца, като центърът си сътрудничи с множество образователни институции и културни организации от района – български център "Зора" в Ричмънд, българско училище "Дора Габе" в Балтимор; и от България – ДЕО към Софийски университет "Св. Климент Охридски", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", основно училище "Кочо Честеменски", гр. Пловдив, Регионален исторически музей "Стою Шишков", гр. Смолян и др.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Запазването на българската програма по радио SBS обедини диаспората ни в Австралия

След като в началото на месец март стана известно, че Австралийското обществено радио и телевизия (SBS) се готви да закрие програмата си на български език, сънародниците ни зад океана не спират да търсят начини това да не се случи.  До момента, в..

публикувано на 30.03.23 в 12:55
Facebook / Генерално консулство на България в Торонто

Български рози ще цъфтят в гр. Бърнаби, Канада

Български рози бяха засадени в гр. Бърнаби, Британска Колумбия, Канада. Към събитието, организирано от Генералното консулство на България в Торонто и Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, се присъединиха много българи и канадски граждани...

публикувано на 30.03.23 в 07:10

В Северна Македония българите ще гласуват под натиска на стигматизацията

Около 120 000 македонци имат официално българско гражданство. Повечето от тях са в страни от ЕС. Около 30 000 са в Северна Македония, пише в сайта tribuna.mk журналистът Владимир Перев. Едва169 души обаче са заявили, че ще гласуват на 2 април в..

публикувано на 28.03.23 в 12:41