Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е доставяла боеприпаси на Украйна още от началото на войната

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

България няма възможност да предоставя на Украйна тежко въоръжение, като зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят заместващи. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов. "България предоставя въоръжение на Украйна без решение на парламента доста отдавна – това е самата истина. Това, че боеприпасите не стигат директно до Украйна, е ясно на всички. От предишното правителство могат да го отричат колкото искат", заяви Стоянов. Той уточни, че българската армия в момента не изнася новопроизведено въоръжение за Киев, а само това, което е утвърдено от парламента.  

Украинските войски нанасят значителни загуби на руските сили в Соледар, каза украинският президент Володимир Зеленски в поредното си видеообръщение. Той съобщи, че е обсъдил с висшите командващи, какви подкрепления са нужни в битката за Соледар, както и действията в следващите дни по снабдяването с оръжия и боеприпаси и сътрудничеството с партньорите за това. 

Зеленски изрази надежда, че предложената на Украйна подкрепа от Полша и Литва може да означава, че други страни ще последват техния пример. Полският президент Анджей Дуда съобщи, че Варшава ще достави на Киев танкове "Леопард", а колегата му Гитанас Науседа – че Литва ще я снабди с противовъздушни оръжия и боеприпаси. Финландия изрази предпазливо желание да достави танкове "Леопард 2" на Украйна, отбелязва DPA. Великобритания също обяви, че ще достави рота от 12 танка "Челинджър" за Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15