Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва кардинално да реши ще има ли нови ядрени мощности

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

България трябва да реши ще развива ли ядрената енергетика, каза пред БНР служебният енергиен министър Росен Христов. Национална стратегия за следващите 30 години ще бъде представена на кръгла маса на 17 януари пред профсъюзи, бизнеса и депутатите. Тя залага до 2050 г. да бъдат изградени 4 ядрени реактора.

Министърът очаква парламента да одобри стратегията, за да е база, на която да се предоговаря с ЕС за намаляване на българските въглеродни емисии по Плана за възстановяване и устойчивост.

3 млрд. евро са приходите от износ на ток за 2022 г. Те със сигурност са по-големи от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които годишно ще получим, заяви Христов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25