Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скептицизъм сред политическите сили след връчването на третия мандат на БСП

Снимка: БГНЕС

След като получиха третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание тази седмица социалистите ще решават от кои формации и по какви теми ще търсят подкрепа. Към момента обаче повечето парламентарни партии са скептични за формирането на редовен кабинет с мандата на БСП и изразяват учудване от избора на президента Румен Радев.
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще прецени какво ще е поведението ѝ, след като станат ясни действията на БСП, коментира в Русе председателката на групата Десислава Атанасова. Лидерът на СДС Румен Христов обаче бе категоричен: "Ако бъдем поканени на среща, ще вземем участие, но не очаквайте подкрепа от СДС за БСП".
"Продължаваме промяната" ще участва в лидерската среща, предложена от БСП, заяви Даниел Лорер. Той каза, че предварително е наясно, че по теми като икономическото развитие и борбата със социалното неравенство двете формации могат да постигнат съгласие, но за други – войната в Украйна и Изборния кодекс, различията в позициите им са сериозни.  
Рамадан Аталай заяви в неделя, че ако бъдат поканени, от ДПС са готови на среща с левицата, но според него се върви твърдо към нови избори.
"Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети", коментира за БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
Като нулеви определи шансовете на БСП да състави кабинет с третия мандат лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той заяви, че не би се явил на обща среща с лидерите на парламентарно представените партии, а само на двустранна. Костадинов също така изиска от БСП подкрепа за свикването на референдум за запазване на българския лев.
Ако и третият последен опит за сформиране на кабинет се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори, вероятно през пролетта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С тържества из цялата страна България отбелязва своята независимост

Честванията на Деня на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. „Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане..

публикувано на 22.09.24 в 13:45

Румен Радев: Предците ни завещаха да отстояваме българските национални интереси

Велико Търново е център на тържествата по случай 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд Първи в църквата "Свети 40 мъченици", а след това обявена и в..

публикувано на 22.09.24 в 09:58

Велощафета Sofia Bike Relay в центъра на София в Деня на независимостта

В днешния Ден на независимостта от 10.00 часа ще се проведе първата по рода си корпоративна колоездачна щафета. Стартът на събитието, наречено Sofia Bike Relay, ще бъде даден пред националния стадион "Васил Левски" в София. Всеки от фирмените..

публикувано на 22.09.24 в 06:35