Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България иска Русия да понесе отговорност за престъпленията в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Абсолютно осъждаме ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна, които отнеха живота на много хора в Днипро и на други места. България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ, се казва в позиция на външно министерство, публикувана в Туитър. Русия трябва да бъде подведена под отговорност за всички извършени престъпления, пишат още от българското външно министерство.  

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски посочи трагедията в Днипро, като аргумент на срещата във формата „Рамщайн“ и на Икономическия форум в Давос Западът да отпусне на Украйна военна помощ от тежко въоръжение. Като друг аргумент Зеленски посочи и "факта, че Русия подготвя нови опити да вземе инициативата във войната". 

САЩ отново потвърдиха своята решимост да продължат да подкрепят Украйна в областта на сигурността, икономиката и енергетиката. Това заяви първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман в Киев пред Зеленски и министъра на отбраната Олексий Резников, предава REUTERS. 

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган руският лидер Владимир Путин разкритикува "разрушителната" политика на Киев и нарастващите доставки на западни оръжия за Украйна, съобщиха от Кремъл. 

Путин и Ердоган са обсъдили размяната на руски и украински военнопленници, включително и ранени. Двамата президенти са потвърдили приоритетите за доставки на руски газ и създаване в Турция на регионален газов хъб, износа на зърно от Украйна и на торове от Русия.  

Украинското военно разузнаване обяви, че Владимир Путин е наредил на новия руски командващ в Украйна ген. Валерий Герасимов да превземе Донбас до март, предаде УНИАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет остава сред 750-те най-добри висши училища в света

Софийски университет "Св. Климент Охридски" (СУ) се нареди на 741-750 място в класацията QS World University Rankings на най-престижните университети в света за 2024 г.  СУ е включен в ранглистата от 2014 г. Класацията тази година включва 1498..

публикувано на 05.06.24 в 12:16
Добромир Живков

48,3% искат да гласуват за национален парламент и 47,4% за Европарламент

290 000 българи, които желаят на гласуват на 9 юни, още не са решили за кого. Това са 10% от заявилите, че ще отидат до урните, посочи пред bTV Добромир Живков от "Маркет линкс". Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април..

публикувано на 05.06.24 в 11:58

147 компании участват в международното отбранително изложение "Хемус 2024"

Фирми от 25 държави ще представят новостите в отбранителната индустрия на  Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус- 2024" в Пловдив. То ще се проведе от 5 до 8 юни 2024 г. в Международния панаир в Града под тепетата. Мотото..

публикувано на 05.06.24 в 07:35