Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за трудовата миграция ще улеснят издаването на Синя карта

Снимка: consilium.europa.eu

На извънредно заседание парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие на второ четене промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Промените ще доведат до улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани специалисти – граждани на страни извън ЕС и издаването на т.нар. Синя карта. Дава се възможност за подаване по електронен път на различни документи, разширява се и обхватът на определението за висококвалифициран работник. Депутатите гласуваха да се запази досегашният текст в закона, според който брутното възнаграждение за работника – гражданин на трета държава, ще е най-малко 1,5 пъти по-високо от средната работна заплата в България. Очаква се законопроектът да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала в Народното събрание тази седмица.

Според Деница Сачева от ГЕРБ-СДС в България в следващите от 3 до 5 години ще има недостиг на 150 хил. висококвалифицирани работници за редица сектори, а издадените през миналата година "Сини карти" са около 800, предаде репортерката на БНР Мария Костова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30