Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна очаква сериозна военна подкрепа след срещата в Рамщайн

Снимка: Ройтерс

Украйна се подготвя за срещата на украинската отбранителна контактна група в американската база "Рамщайн", която се провежда днес, 20 януари. Основна тема на разговорите в базата е предоставянето на военна помощ за Украйна, включително на германски танкове "Леопард 2". Германия има готовност да изпрати танковете, но при условие, че и САЩ изпратят бойни танкове "Ейбрамс". Не е сигурно обаче дали Съединените щати ще ги предоставят, тъй като двигателите им работят с керосинова смес, която трудно може да бъде подсигурена в Украйна, за разлика от дизеловото гориво. Дизеловите германски бойни танкове "Леопард 2", британските "Челинджър 2", и американските бойни машини "Страйкър "и "Брадли" биха могли да бъдат използвани в подготвяното контранастъпление от страна на Украйна в края на зимата или през пролетта. 

На срещата в "Рамщайн" се очаква да бъде разгледана и възможността за реекспорт на германските танкове от други страни, въпреки че досега правителството на Олаф Шолц не се решаваше на подобна стъпка. От друга страна, германският министър на отбраната Борис Писториус не изключи да бъде намерено решение в хода на разговорите със западните съюзници, в това число и Съединените щати. Според медийни източници в Берлин, досега не са постъпили искания за лиценз за реекспорт на танкове "Леопард 2". 

В рамките на срещата на контактната група, която координира доставките за Украйна в "Рамщайн", министърът на отбраната Димитър Стоянов ще разговаря с представители на Швеция и Франция за ускоряване на процедурите за оферти втора ръка изтребители. 

В същото време, руските сили се подготвят за мащабната украинска контраофанзива и подсилват укрепленията си с модерни укрития, землянки и бронирани покрития за защита на подразделенията си. В отбранителните работи участват военни инженери, специалисти в разминиране на територии, изграждане на укрепления и пресичане на водни препятствия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40