Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Започва строежът на мощна газова електроцентрала в Александруполис

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи правителствената програма за развитие на Източна Македония и Тракия до 2030 г. Планът включва повече от 360 проекта с бюджет от 6,8 млрд. евро. Финансирането на тези проекти е осигурено, каза премиерът. Александруполис играе ключова роля в геополитическия и енергиен план за развитието на региона, заяви Мицотакис в обръщението си при откриването на проект за изграждане на газова електроцентрала. Енергоблокът ще бъде с мощност 840 мегавата и ще бъде изграден съвместно от Обществената енергийна корпорация - DEH- 51%, DEPA Commercial - 29% и Copelouzos Group - 20%. Изграждането ще струва 400 млн. евро, ще разкрие 800 работни места и ще е готов след 32 месеца, като ще се захранва от строящия се терминал за втечнен газ, в който България участва с 20 на сто, предава БТА.

ЕС ще финансира високоскоростна железница от Белград към Ниш

През февруари Сърбия и ЕС ще подпишат финансиране с 600 млн. евро за изграждане на високоскоростна железопътна линия от Белград до Ниш, обяви сръбският вицепремиер и финансов министър Синиша Мали. „Влаковете ще се движат бързо не само на север, но и на юг. Днес вече имаме високоскоростна железопътна линия от Белград до Нови Сад. След две години ще има и участък от Нови Сад до унгарската граница”, каза Мали. В момента изграждаме 10 магистрали, допълни вицепремиерът и подчерта, че това става, когато световният капиталов пазар е все по-труден заради високите лихви, но че Сърбия засега се справя и е успяла да осигури много по-благоприятни кредитни споразумения с Обединените арабски емирства и с Международния валутен фонд, пише вестник „Новости”.

Москва може да се възползва от замразените конфликти на Западните Балкани

Русия може да разпали война на Балканите, за да отвлече вниманието от Украйна, заяви македонският президент Стево Пендаровски на Международния икономически форум в Давос. „Ние имаме две критични точки в региона на Западните Балкани. Това са Република Сръбска в Босна и Херцеговина, а също така и Северно Косово. Те са такива от години, а не просто от началото на войната срещу Украйна. Режимът на Путин се опитва да провокира хората там, за да взриви целостта на двете държави”, каза Пендаровски. Според държавния глава на Северна Македония Западните Балкани са по-вероятното място за отвличане вниманието на Запада от Украйна пред Балтика или други държави от ЕС и НАТО, защото критичните точки на замразените конфликти са извън евроатлантическите структури, предаде МИА.

Удължиха експлоатацията на АЕЦ „Кръшко” с още 20 години

Единствената атомна електроцентрала в Словения - "Кръшко", получи екологично разрешително за удължаване на живота й с 20 години до 2043 г., пише сайтът sloveniatimes.com. Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда беше извършена след плановия ремонт и модернизация през 2022 г. Екооценката включва преглед на подобрената сеизмична безопасност, защитата от екологични бедствия, устойчивостта срещу климатичните изменения и външни фактори. Направена е оценка и на въздействието върху водата и затоплянето на речните течения в Източна Словения.  Първоначално планираният живот на централата, която е пусната в експлоатация през 1983 г., е бил 40 години и изтича през 2023 г. Разположена в района Кръшко, близо до хърватската граница, електроцентралата е с равна съсобственост на Словения и Хърватия.

Румъния временно спира износа на антибиотици и лекарства срещу температура

След разрешение от Еврокомисията Румъния спира временно износа на някои антибиотици. Мярката влиза в сила за период от три месеца, съобщи здравното министерство в Букурещ. Ограничението обхваща и препаратите за сваляне на температура ибупрофен и парацетамол. Властите уточняват, че предприемат тези действия, за да могат да бъдат покрити нуждите на румънските пациенти в контекста на настоящата здравна криза. Забраната не засяга износа на останалите лекарства, произведени от румънски компании, предава Digi24.ro.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: DIMITRIS PAPAMITSOS/EUROKINISSI, mfin.gov.rs, ЕПА/БГНЕС, nek.si, formarefarma.ro


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46