Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското производство на плодове се свива, а цената им диктуват вносителите

Липсата на политическа стабилност и диалог с институциите притеснява и земеделските производители

3
Снимка: архив

Асоциацията на овощарите в България отчита поредна година, изпълнена с предизвикателства в сектор "Земеделие". Проблемите обаче не са свързани толкова с необичайно топлия климат, нито с липсата на вода за напояване, колкото с трудността за намиране на пазари и работна ръка. Увеличаващите се разходи и намаляващите приходи отказват производителите от нови инвестиции и развитие на обработваемите площи.


"Всички кризи, които преживяхме досега, включително и военната, се отразяват на производителите на плодове – обяснява Живка Грозева, член на Управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България. – Може да се каже, че кризата при нас започна през 2020 година с началото на пандемията, когато станахме свидетели на почти пълен блокаж на пазарите. След пандемията се появи войната в Украйна и инфлацията. Цената на плодовете у нас не се диктува от производителите, а от вносителите. В последната година и половина производството се свива с немалки темпове. Има все повече изоставени или обявени за продан овощни градини."

Въпреки подпомагането от държавата, получено след пандемията и изиграло важна роля за оцеляването на земеделските производители, влияние върху сектора оказва липсата на политическа стабилност и предвидимост.


"Липсва системност и последователност в работата, решенията и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г, по който се работи от  няколко правителства насам. Липсва комуникация и с Министерство на земеделието", посочва Живка Георгиева.

Асоциацията настоява за среща с министъра, за да се обсъдят редица въпроси от интерес на производителите, включително и свързани с финалния вариант на стратегическия план за развитие на сектора.


"В този план има неща, които не бива да продължава да съществуват в този вид – категорична е Грозева. -  Едно от тях са т.нар. екосхеми. Те са доброволни и всеки земеделец може да поеме ангажименти по тях. Ако ги изпълни, има право да получи подпомагане на декар обработваема площ. Те обаче са така разписани, че да сблъскат производителите с допълнителни разходи, които няма как да бъдат покрити със средствата от подпомагането на декар. Друг проблем е свързан с подпомагането на овощни градини, които все още не са започнали да дават плод. За тях ще се получават по около 90 лева на декар. Това е добра идея, но от друга страна, традиционни култури за страната, като сливи и десертно грозде, са в отделна група за подпомагане, където ставката е по-ниска от тази за череши, ябълки, праскови и кайсии, която също е около 90 лева."

Живка Грозева се надява от министерството да разберат, че Асоциацията на овощарите в България не работи в свой интерес, а осигурява връзката  между земеделските производители и ръководството на институцията. Целта ѝ не е да създава, а да предотвратява или преодолява възможно по-бързо възникналите проблеми помежду им. 

Още за проблемите в сектора:

Съставил: Йоан Колев /по интервю на Зорница Семерджиева, БНР - Стара Загора/

Снимки: архив, ДФ  "Земеделие"
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32