Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с даването на временна закрила на българи от Украйна

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Проблеми, възникнали при прилагането на правилата за даване на временна закрила на хора с българско гражданство, които живеят постоянно в Украйна, разгледа парламентарната комисия за българите извън страната. Проблемът е, че законът не позволява хората с двойно гражданство (едното от които - българско) да получават и временна закрила. За целта беше решено да се изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев.
Казусът трябва да бъде разрешен от Министерския съвет, тъй като решение на кабинета, прието през април, не посочва ясно коя институция е отговорна за предоставянето на временна закрила на сънародниците ни, бягащи от войната. “Мисля, че стана ясно, че обсъждаме един правен абсурд за български граждани, които не могат да получат закрила, защото имат българско гражданство“, коментира председателят на комисията Костадин Костадинов.
Проблемът е по-кардинален, защото се сблъскват две политики на българската държава. От една страна тя дава гражданство на тези хора, а от друга страна, когато те идват като граждани на България им казваме “извинявайте, вие сте български граждани и вървете по реда на българските граждани“. Само че те нямат нито дом, нито имот, нито работа, нито доходи, нито поколения, родени в България. Те постоянно пребивават на територията на друга държава“, разясни Галин Георгиев от Културно-просветното дружество “Родолюбец“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на..

публикувано на 26.03.24 в 08:15

Деница Тодорова с дебютна изложба в България

Изкуството често пъти е онзи универсален език, който ни доближава един до друг и събира в един миг на съзерцание миналото, настоящето и бъдещето. Такова е изкуството на Деница Тодорова, която след 20 години живот и работа в чужбина и множество..

публикувано на 25.03.24 в 10:25

Вицепрезидентът празнува Тудорица сред българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника Тудорица - Конски Великден, честван от българите в румънския град Търговище. Ритуалът е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Обичаят бе отбелязан с парад на конете и фолклорна..

публикувано на 23.03.24 в 16:17