Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Снимка: Дарина Григорова

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски войни в края на XVIII и първата половина на XIX в., през световните войни, когато минават в пределите на други държави, до военните действия в днешна Украйна, те пазят България в сърцето си.

Корените им са в прародината България и земите от Добруджа, Сливенско, Ямболско и Одринска Тракия, а животът им в Болград, Измаил и Одеса, където живеят на общности и съхраняват българския език и култура в създадените от тях културни центрове. А българските песни извират дълбоко от душата им, която с тъга разказва за превратностите в сложното им битие. Така звучат и изпълненията на 19 годишната Биляна Митева от Измаил, с която българската публика се запозна на благотворителния концерт "Заедно за Украйна", организиран през март миналата година от БНР и БНТ в Народния театър.

Биляна Митева

Няколко месеца преди войната, през октомври 2021г., Биляна идва в София, за да следва поп и джаз пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Изборът ѝ да дойде в България става някак естествено:

"Понеже съм бесарабска българка, сестра ми учеше тук и реших, че би било много интересно да се запозная и аз с моята прародина, да видя какви са хората тук, как живеят. Първата ми трудност беше с езика, доста по-различен, отколкото при нас, но срещнах много добри приятели, които ми помогнаха, бяха до мен от самото начало и продължават да ме подкрепят – отбелязва с усмивка Биляна и допълва чистосърдечно: – Има много добри хора, които помагат, винаги."

В момента баща ѝ, бабите и дядовците ѝ са в Украйна, а майка ѝ, с братчето докато имат възможност да пътуват идват, но за малко. Въпросът дали ще се върне в Измаил или ще остане в България, все още зависи от много обстоятелства, за които предпочита да не говори:

"По принцип бих искала да се върна, да видя роднините си, но и тук в България започна нова страница от живота ми – отбелязва Биляна и се опитва да гледа положително на настоящето си. – Имам приятели. В Академията всичко ми харесва, хората са чудесни. Всеки преподавател има свой начин на преподаване, на общуване със студентите и това е много хубаво."

С Биг бенда на БНР
В света на музиката Биляна сякаш е открила убежището, което пази душата ѝ от болката, страданията и все по-агресивния свят, в който хората се опитват ежедневно да оцеляват. Затова мечтата ѝ е да прогонва тъгата с песните си:

"Бих искала да създавам музика от душа – за душата на другите хора.

Защото времената са трудни, случват се много неприятни неща в живота ни и бих искала поне за малко хората да не усещат лошото, слушайки моите песни и моята музика. В момента е много объркващо, не знаеш как да реагираш, какво да направиш. Дори да измислиш нещо, обстоятелствата може да са такива, че да не ти позволят да го направиш и това е много тъжно."

Затова, в края на краткия ни разговор, Биляна пожелава на сънародниците си в Украйна търпение, сила, да не губят вяра "и всичко ще се оправи, всичко ще е наред!"

Изпълнения на Биляна Митева може да чуете ТУК

Снимки: Дарина Григорова, Ани Петрова-БНР
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Запазването на българската програма по радио SBS обедини диаспората ни в Австралия

След като в началото на месец март стана известно, че Австралийското обществено радио и телевизия (SBS) се готви да закрие програмата си на български език, сънародниците ни зад океана не спират да търсят начини това да не се случи.  До момента, в..

публикувано на 30.03.23 в 12:55
Facebook / Генерално консулство на България в Торонто

Български рози ще цъфтят в гр. Бърнаби, Канада

Български рози бяха засадени в гр. Бърнаби, Британска Колумбия, Канада. Към събитието, организирано от Генералното консулство на България в Торонто и Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, се присъединиха много българи и канадски граждани...

публикувано на 30.03.23 в 07:10

В Северна Македония българите ще гласуват под натиска на стигматизацията

Около 120 000 македонци имат официално българско гражданство. Повечето от тях са в страни от ЕС. Около 30 000 са в Северна Македония, пише в сайта tribuna.mk журналистът Владимир Перев. Едва169 души обаче са заявили, че ще гласуват на 2 април в..

публикувано на 28.03.23 в 12:41