Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вицепремиерът Атанас Пеканов:

Въвеждането на еврото ще намали лихвите по кредитите

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

С приемането на еврото страната ни ще повиши кредитния си рейтинг и това ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, подчертавайки, че навлизаме в цикъл, в който лихвите ще се покачват. Той добави, че ако през 2024 г. осъществим националната цел да приемем европейската валута, ще можем да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, а банковата ни система ще бъде по-стабилна.

За да няма спекулативни дейности в търговските обекти, ще трябва да бъдат активизирани регулаторните органи още преди влизането ни в еврозоната, каза още вицепремиерът. Според него датата за приемането на еврото остава реалистична, но все още не сме изпълнили няколко критерии и инфлацията продължава да бъде прекалено висока.

Още от категорията

България отстъпи 3-то място в ЕС като износител на пшеница

България отстъпи на Франция третото място в класацията на износителите на мека пшеница от Европейския съюз от началото на селскостопанския сезон (1 юли) и вече е четвърта с 877 хил. тона. Това сочат данни на Европейската комисия. Първа остава Румъния с..

публикувано на 12.09.23 в 17:46

България и Гърция са стратегическа ос на стабилност за Балканите

Отличните отношения на най-високо политическо ниво помогнаха България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите. Тя допринася за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Двете държави трябва да извлекат икономическия..

публикувано на 12.09.23 в 08:31

Предстои Кариерен форум за българи в Германия

Социалното министерство и Агенцията по заетостта организират Кариерен форум за българи, който ще се проведе на 22 октомври т.г. в посолството ни в Берлин. Целта е сънародниците ни в Германия да се срещнат с водещи български работодатели и да получат..

публикувано на 05.09.23 в 13:02