Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вицепремиерът Атанас Пеканов:

Въвеждането на еврото ще намали лихвите по кредитите

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

С приемането на еврото страната ни ще повиши кредитния си рейтинг и това ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, подчертавайки, че навлизаме в цикъл, в който лихвите ще се покачват. Той добави, че ако през 2024 г. осъществим националната цел да приемем европейската валута, ще можем да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, а банковата ни система ще бъде по-стабилна.

За да няма спекулативни дейности в търговските обекти, ще трябва да бъдат активизирани регулаторните органи още преди влизането ни в еврозоната, каза още вицепремиерът. Според него датата за приемането на еврото остава реалистична, но все още не сме изпълнили няколко критерии и инфлацията продължава да бъде прекалено висока.

БНР подкасти:

Още от категорията

Икономистът Стоян Панчев: Данъкът върху свръхпечалбата е по-скоро екзотична идея

Министерството на финансите прие концепция на проектозакон за държавния бюджет за 2023 година, съгласно която дефицит от 3% ще се постигне през увеличение на някои от данъчните ставки, отпадане на преференциалното ДДС от средата на годината и..

публикувано на 20.03.23 в 13:15

Предвижда се минималната заплата да стане 940 лева през 2024 година

От 2024 г. месечната минимална работна заплата се предвижда да достигне 940 лева, каза в интервю за БНР министърът на финансите Росица Велкова. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се..

публикувано на 19.03.23 в 10:44

Енергийният министър: Все още ползваме скъпия газ от Чирен

Работи се по предложение в рамките на европейска директива да бъде компенсирана високата цена на природния газ в подземното хранилище в Чирен, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов. По-думите му, скъпият газ все още се намира там. Целта на..

публикувано на 18.03.23 в 17:06