Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Атанас Пеканов:

Въвеждането на еврото ще намали лихвите по кредитите

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

С приемането на еврото страната ни ще повиши кредитния си рейтинг и това ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, подчертавайки, че навлизаме в цикъл, в който лихвите ще се покачват. Той добави, че ако през 2024 г. осъществим националната цел да приемем европейската валута, ще можем да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, а банковата ни система ще бъде по-стабилна.

За да няма спекулативни дейности в търговските обекти, ще трябва да бъдат активизирани регулаторните органи още преди влизането ни в еврозоната, каза още вицепремиерът. Според него датата за приемането на еврото остава реалистична, но все още не сме изпълнили няколко критерии и инфлацията продължава да бъде прекалено висока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51