Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма млади хора, желаещи да отглеждат тютюн

95% от тютюна, реколта 2022 г., вече е продаден, съобщи за БНР председателят на Националната браншова асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Добивите от 5309 тона при различните сортове са с 1/4 по-малко спрямо 2021 г. Като причина за понижаването той смята горещото и сухо лято, и липсата на работна ръка.

Няма приемственост в поколенията на тютюнопроизводителите. Младите хора не искат да се занимават с тютюна. "Предпочитат да отидат да работят и живеят в по-големите градове или да емигрират в чужбина. Това е тенденция, която през последните 5-10 години" застрашава целия земеделски сектор, не е само при тютюнопроизводството, каза Филев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конни надбягвания и пехливански борби в Исперих

Традиционни конни състезания и народни борби събират днес почитателите на спорта в Исперих. Жокеи и коне от различни краища ще мерят сили в конни надбягвания край града, както и в други съревнования на стария градски стадион. След тях на тепиха ще..

публикувано на 07.09.24 в 06:15

Температури до 30 градуса в събота

В събота облачността ще бъде значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще вали дъжд. Следобед валежите ще спират, облачността ще започне да се разкъсва, а привечер и да намалява. Ще духа умерен, временно силен вятър..

публикувано на 06.09.24 в 19:45

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града. В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков..

публикувано на 06.09.24 в 16:33