Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Само за първите 10 месеца на 2022 г. българският износ за Румъния е нараснал с над 40% и надхвърля 4 млрд. евро. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Румъния у нас Бръндуша Йоана Предеску. 

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар и имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка. "Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим", каза Стоянов. 

Предвижда се провеждането на заседание на Работна група с експерти от двете икономически министерства през втората половина на 2023 година за консултации и сътрудничество за засилване на двустранното икономическо сътрудничество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20